Tervishoid

10 võimalust lapse turvalisuse tagamiseks

Lapsi tõmbab magnetina köögi poole. Foto: Dreamstime / Michelle Milliman

Väikelapsed ei tunne mingeid piire, mistõttu pole ime, et enim õnnetusi juhtub umbes 15.-18. elukuu vahel. Väikelapsed on uudishimulikud ja kartmatud.
Vanemad, lapsehoidjad ja teised, kes selle rübliku eest vastutavad, teavad, et kui asi puudutab lapse valvamist, siis puhkamiseks aega ei ole, sest lapse jaoks on kõik üks suur seiklus. Kuidas oma aktiivset põnni erinevates olukordades hullemast säästa.
1. Köögis
Lapsi tõmbab kööki gravitatsiooniga. Üldjuhul on see koht, kus pered veedavad väga palju aega. Küpsetades kasuta pliidi tagumisi plaate ning keera potikäepidemed tahapoole. Põletuste vältimiseks joo kuumi jooke vaid purunemiskindlast ja suletavast topsist. Ära jäta juhtmeid vedelema. Kui sa seadet parasjagu ei kasuta, võta see seinast välja ja tõsta eemale. Kui kasutad, siis seo juhtmed kindlat kinni. Puhastusvahendeid hoia lukustatud kapis ja käeulatusest eemal.
2. Vannitoas
Ohutuse tagamiseks ja kalliste torutööde vältimiseks hoia WC poti kaas alati kinni ja lukustatuna kui seda parasjagu ei kasutata. Kui vajalik, peaks ligipääsu vannituppa piirama piirdeaia või lukuga. Seal on lihtsalt liiga palju kiusatusi. Ära kunagi jäta vedelema ravimeid; hoia need lukustatuna. Samuti pane ära suuveed, hambapastad jms. WC-pump võib lapsele väga naljakas, kuid väga räpane mänguasi olla, seega ära jäta seda WC poti kõrvale vedelema. Vann lase alati veest tühjaks.
3. Elutoas
Kui lapsed on majas, ei teki vist kunagi olukorda, mil põrand oleks asjadest täiesti puhas. Jälgi alati, et kusagil ei vedeleks väikesi asju, mis on kergesti neelatavad nagu patareid, mündid, vanemate laste mänguasjade detailid (nukukingad, rattad jms). Hoia elektrijuhtmed käeulatusest väljas ning kasuta pistikutel kaitsekilpe. Lapsekindlaks tuleks teha ka aknad ja juhtmed. Kinnita televiisor ja teised elektroonikaseadmed, et vältida nende maha kukkumist. Treppidel kasutada ohutustarasid. Kõrvalda laualt kõik kiusatust tekitavad esemed.
4. Magamistoas
Lambid, lendlevad kardinad, vaibad, isegi küünlad – need on esemed, mis magamistoas meeleolu loovad, kuid mis väikesele lapsele ohtlikuks võivad osutuda. Vastsündinu tuba kaunistanud armsad laualambid ja kiiktoolid on äärmiselt ohtlikud, kui laps õpib toolil seisma ning ulatub kapini, et lamp sealt alla tõmmata. Kontrolli, et pildid ja raamaturiiulid oleks seintele korralikult kinnitatud.
5. Aias

Kontrolli, et majast väljaviivad uksed oleksid uudishimuliku põnni ees korralikult lukustatud. Aiakiiged ja mänguplatsid on vahvad, kuid kontrolli nende turvalisust ning seda, et nende all oleks pehme pinnas. Kui hoov on ümbritsetud aiaga, kontrolli, et ka värav oleks lukus. Kindlasti piiritle basseinid, tiigid ja muud veekogud võrgu või piirdeaiaga. Laste mängubasseinid olgu alati veest tühjad kui neid parasjagu ei kasutata. Tööriistad ja aiariistad peaksid olema kindlas kohas ja käeulatusest eemal. Sama kehtib ka putukatõrjevahendite kohta.
6. Autos
Kontrolli, et lapse turvatool oleks korralikult ning nõuetele vastavalt paigaldatud. Seni kuni vaja, kasuta lisatooli, isegi kui laps seda enam ei taha. Kontrolli, et lapsed ei saaks oma istmelt avada uksi ja aknaid (võimalusel pane peale lapselukud). Väikelapse mugavust autoreisidel aitavad tagada päikesesirmid.
7. Külas käies
Sinu kodu võib olla lapsele ohutu, kuid naabrite ja sugulaste juures ei pruugi selleks vajadust olla. Seega peavad vanemad külla minnes eriti hoolikad olema ning lapsel silma peal hoidma. Eriti põnevad on tavaliselt rohukapid, sahtlid ning teised ebaturvalised paigad. Kui võimalik, võta lapsele vajalikud mänguasjad kaasa ja eraldage üks “turvaline tuba”, kus laps olla saaks. Ning alati, isegi kui laps käib juba ise potil, minge temaga vannituppa kaasa.
8. Väljas käies
Vanemate suurimad hirmud seostuvad lapsega poes, parklates ning rahvastatud kohtades käimisega. Ja seda põhjusega. Väikelapsed on tuntud tormakuse ja iseseisva uitamise poolest. Lapsele peaks õpetama käest hoidmise vajadust ning teisi turvameetmeid, mida vanemad peaksid iga hinna eest rakendama. Rahvastatud poodides võid siduda oma lapse käe ümber õhupalli juhuks kui ta peaks äkitselt kaduma. Nii on teda kerge rahvasummast üles leida.
9. Mänguasjad
Nõua, et laps kannaks rattakiivrit ja muud turvavarustust. Meisterda või osta rattale ohutuslipp või mõni muu mänguasi, mida väljas kasutada, et oma laps võimalikult kiiresti üles leida. Kaalu enne, kas on vaja batuuti, skuutrit, hüppavaid palle, rulluiske või teisi populaarseid, kuid ohtlike mänguasju. Kui sa sellise asja ostad, jälgi kindlasti ohutusreegleid ning hoia lapsel kindlasti silma peal.
10. Lapse turvalisus sportimisel
Üha enam panevad vanemad oma väikelapse sporti tegema, et õpetada talle jalgpalli, võimlemise, korvpalli või tantsimise põhireegleid. Vanusele vastavad programmid on lapse üleliigse energia kulutamise ja koordinatsiooni õpetamise eesmärgil suurepärane ajaviide. Kuid ettevaatlik tuleb olla spordialadega, mis ei arvesta lapse vanuselist eripära, nende hooletu harrastamisega võivad kaasneda vigastused.
Allikas: iVillage.com

Write A Comment