Beebi

Kui suur on väikelapse unevajadus?

Lapse unevajadus sõltub tema vanusest. Foto: Dreamstime / Suzanne Tucker

Kasvava lapse unemured ei lõpe veel hällist voodisse kolimisega. See lihtsalt muudab kuju. Nutmine asendub palvete ja keeldumisega. Öine kella kolmene söögiaeg asendub õudusunenägude ja vee nõudmisega.
1-3 aastat
1-3-aastasena magab enamik lapsi 10-13 tundi. Ärkama võivad teda sundida ärevushäired või tühipaljas soov olla emme ja issiga (et mitte millestki ilma jääda). Samuti võib põhjuseks olla lihtne väikelapsele omane jonnakus.
Pane tähele, mis ajal laps uniseks hakkab jääma ning muuda see tema regulaarseks magamamineku ajaks. 2-3 aastast ei pea sugugi päeval magama sundima, kui ta just ülemäära ära ei väsi ja tujukaks ei muutu. Mõnedel vanematel on vale arusaam, et päeval magades on lapsel õhtul raskem uinuda. Tegelikult võib see üleväsimuse korral märksa raskem olla.
Unerežiimi loomine aitab lastel rahuneda ja ennast magamiseks valmis seada. Väikelapse puhul võivad need toimetused kesta 15-30 minutit ning hõlmata rahustavaid tegevusi nagu raamatu lugemine, vanniskäimine ja rahuliku muusika kuulamine.
Olenemata õhtusest rituaalist on lapse jaoks vajalik, et tegevuste järjekord oleks igal õhtul üks ja sama. Jälgi, et toimetused ei veniks liiga pikaks ega muutuks keeruliseks. Kui võimalik, lase lapsel olulisi magamaminekut puudutavaid otsuseid ise teha: millist pidžaamat kanda, millist looma kaissu võtta, mis muusikat kuulata. See annab väiksekesele tunde, et magamamineku rutiini üle otsustab tema.
Kuid isegi parimad magajad võivad aeg-ajalt oma vanemaid üles äratada. Põhjuseks võib olla nii hammaste tulek kui halvad unenäod. Selles vanuses hakatakse aktiivselt unenägusid nägema ning väikest last võib see ehmatada. Väikelapsele, kes ei oska unenäol ja reaalsusel vahet teha, võivad halvad unenäod eriti hirmutavad olla. (Seega tuleks väga hoolikalt valida, kas üldse ja mida laps enne magamaminekut telerist vaatab.)
Sellisel puhul tuleks last kallistada ja lohutada. Kui ta tahab, lase tal oma unenäost rääkida ning ole temaga kuni ta rahuneb. Seejärel julgusta teda uinuma nii ruttu kui võimalik.
Eelkooliealised
Eelkooliealised magavad öösel ligikaudu 10-12 tundi, kuid seda ei maksa minuti pealt järgida. 5-aastane, kes öösel piisavalt magab, päevast uinakut enam ei vaja. Selle võib asendada rahuliku ajaga. Enamikes lasteaedades on lühikesed vaikuseperioodid, mil lapsed lihtsad tukuvad või puhkavad.
Siiski võib 5-aastasel olla vahel raskusi uinumisega ning ta võib mõnikord halba und näha. Võid talle kokku panna n-ö uneaja mängukarbi, mis koosneb aegasisustavatest ja rahustavatest mänguasjadest. Pane sinna näiteks taskulamp, raamat, CD-mängija ja CD-plaat. Kasutage neid asju koos ning seejärel aseta nad kindlasse kohta, kust laps nad öösel ärgates kätte saaks.
Allikas: kidshealth.org

Write A Comment