Väikelaps

Miks laps nina nokib?

Väike ninanokkija Foto: candiceshane.com

Kõige sagedasem nina nokkimise põhjus on nina olemasolu. Tõenäoliselt on lapsel kas igav või tundub nina talle huvitav. Nagu teisedki harjumused, aitab nina nokkimine stressi leevendada ja aega viita.
Kuigi mõnede jaoks on tegemist n-ö närvilise kombega, mis sarnaneb pöidla imemise, küünte närimise ja hammaste krigistamisega, ei pruugi nina nokkimine olla ärevuse märk. Kõige agaramad ninanokkijad on tavaliselt allergikutest lapsed, sest lima eritumine ja koorikute tekkimine loob tunde, et midagi on ninas ja raske on seda rahule jätta.
Samuti suurendavad nina nokkimist ka keskkondlikud tingimused, näiteks nina limaskesta kuivatav õhukonditsioneer. Liiga kuiva õhu puhul on abi spetsiaalsest õhuniisutajast.
Hea uudis on see, et erinevalt näiteks küünte närimisest peaks ninanokkimise komme enne täisealiseks saamiseks kaduma. Enamik lapsi jätavad selle ise järgi, sest nad kaotavad huvi või sunnib neid selleks teiste laste narrimine.
Jää rahulikuks.
Sul võib küll väga häbi olla, kuid hoia suu kinni. Näägutamine ja karistamine ei aita, sest laps ise ilmselt ei teadvusta endale oma tegevust. Surve avaldamine võib aga esile kutsuda võimuvõitluse: mida rohkem sa mõista annad, et see sind häirib, seda rohkem ta seda naudib.
Hoia tema sõrmed tegevuses.
Kui suudad kindlaks teha, millal ja kus su laps eriti agaralt nina nokkima kipub – võib-olla näiteks teleka ees või autos – paku talle alternatiivset tegevust mõne mänguasja abil. Samuti võib aidata nuuskama õpetamine.
Ole valvas.
Kui laps uuristab nina nii põhjalikult, et teeb endale haiget ja verd hakkab jooksma või kui tundub, et tegemist on närvilise käitumise ühe vormiga (näiteks kui ta lisaks imeb pöialt, närib küüsi ja magab halvasti), võiksid konsulteerida lastearstiga.
Oota ja vaata.
Kui laps saab vanemaks, hakkab ta kasutama käsi keerulisemate ülesannete, näiteks legoklotside jms kokkupanekuks, tänu millele ta ka näpud ninast eemale hoiab. Kui ei, siis nokib ta nina kuni kooliminekuni ja mingil hetkel annab keegi teine talle mõista, kui vastik see komme on.
Selline märkus on tavaliselt piisavaks stiimuliks, et nina uuristamine lõpetada. Sellest hetkest võite halvast harjumusest püüda ühiselt vabaneda, kasutades selleks salajasi meeldetuletusi. Senikaua ei jää aga üle muud, kui tema käed tegevuses ja endal pöidlad pihus hoida.
Allikas: babycenter.com

Write A Comment