Rasedus

Milleks võiks tulevane isa valmis olla

Raseda kõht võib katsudes kõva tunduda. Foto. Dreamstime / Rayna Canedy

Palju õnne! Sinust saab peagi isa! Kuigi naine on see, kes last kannab, muutub ka sinu elu ning parem on selleks valmistuda ja üht-teist nii rasedusest, sünnitusest kui vastsündinust teada.
Küsimusi:
Raseduse kohta
Sünnituse kohta
Vastsündinu kohta
Rasedus
Linea Nigra: Kas oled märganud, et keset emme kõhtu jookseb ülalt alla häbemeluuni tumedam joon? Seda põhjustavad hormonaalsed muutused naise organismis ning joon kaob pärast sünnitust.
Muutunud rinnad: Naise kehas mässavad hormoonid, mis mõjutavad ka rindasid. Naise rinnad muutuvad suuremaks ja raskemaks (kui nad on juba suurenenud, oled seda ilmselt ka tähele pannud), rinnanibude ümbrus tumeneb ning veresooned muutuvad rindadel nähtavamaks. Ära ehmata, kui märkad veel enne lapse sündi naise rindadest erituvat kolostrumit (ternespiima).
Raseda kõht: Raseda naise kõht on katsudes suhteliselt kõva, võib tunduda, nagu oleks ta korvpalli alla neelanud. Üheksandaks raseduskuuks asendab see kõht naisele diivanilauda – parim koht, kuhu näiteks jäätisekauss asetada. Pärast sünnitust muutub trimmis kõht aga lõdvaks. Õnneks tõmbub see võdisev kõhuke aegamisi tagasi, kui emme on uuesti raseduseelses kaalus.
Seksuaalelu: Jah, raseduse ajal võib seksida. Ei, sa ei puutu vastu beebi pead. Seksuaalelu siiski muutub, kui mõtled koguaeg ruumis viibivale kolmandale tegelasele. Kuna mõned naised võivad suurenenud seksihuvi tunda, võib teie seksuaalelu isegi aktiivsemaks muutuda.
Arvesta rasedusest tingitud muutustega, näiteks südamepöörituse, väsimuse ja muutunud kehavormidega, mis võivad nii sinu kui tema huvi seksi vastu hoopis jahedamaks muuta. Räägi oma kartustest naise arstiga, kes ütleb, millal seks ei ole lubatud.
Couvade* või „kaastundev rasedus“: Mees, keda tabab couvade, kogeb rasedale naisele omaseid nähtusid nagu kaalutõus, söögiisu suurenemine ja ninaverejooks. Armin Brott`i („The New Father“ autor) kohaselt kogevad Ameerikas 25-90 protsenti tulevastest isadest couvade`i sündroomi. Mehed, ärge sattuge paanikasse! Need väga reaalsed sümptomid kaovad lapse sünniga.
Limakork: Jah, on tõesti kork, ja see seisab emakakaela ees. Kui naine selle kaotab, võib see tähendada, et juba tunni pärast läheb turvahäll autos kasutusse. Või kulub selleks veel kaks nädalat.
Sünnitus
Veed tulid: Varu rätikuid! Mõnel naisel tilgub lootevett supilusikahaaval, teistel tuleb pahinal.
Sünnitusvalud: Naine ei pruugi sünnitust kõige vapramalt taluda. Ka tagasihoidlik naine võib mõmiseda või isegi karjuda asju, mis sind üllatavad. Seega, kui ta väidab, et „see kõik on sinu süü!“ või vannub nii, et maa must, ära võta seda isiklikult – temas kõneleb valu. Sul võib olla paha vaadata, kuidas armastatud inimene valu käes piinleb. Su naine on spetsialistide pideva valve all, sina aga mitte. Tunnista, kui oled ise hädas ning küsi vajadusel abi.
Keisrilõige: Uuri eelnevalt, mida kujutab endast keisrilõikega sünd. Ka naine, kelle sünnitus tundub kulgevat nagu õpikus, võib ühel hetkel erakorralist keisrilõiget vajada. Kui naise sünnitus lõppeb kirurgide sekkumisega, ära unusta, et enamik naisi on peale seda iseendas ülimalt pettunud ja isegi depressioonis, kuna ei suutnud last ise ilmale tuua. Naine vajab emotsionaalset tuge ning rohkem aega taastumiseks. Kinnita talle kindlasti, kui tubli ta oli ning kui hästi ta kõhutita eest rasedana hoolitses.
Lahkliha lõige või rebendid: Üks neist võib naisega juhtuda, kui laps on end sünnitusteedest välja pressimas. See lõige tehakse lahklihasse (või ilmneb rebend ise), et beebi pea ilusti läbi mahuks. Sel juhul vajab naine pärast sünnitust taas rohkem aega taastumiseks.
Ära seisa seal, kui ei taha kokku saada: Vedelik, mis lapsukest seni kaitses, võib su särgile huvitava kunstiteose moodustada, kui sa ettevaatlik ei ole. Seega pane selga kittel või midagi muud taolist, mida pole kahju sünnitusprotsessis ära rikkuda. Sa ei taha sünnituse juures olla? Enne kui asjaks läheb, rääkiga naisega läbi, milline sünnitusprotsess teie arvates välja peaks nägema. Võibolla tahab ta, et just sina nabanööri läbi lõikad. Igatahes leidke kompromiss.
Tulnuk-laps: Sünnituskanalitest läbi pressimine on vaevarikas protsess ning kui su väike järeltulija võtab seda tööd eriti tõsiselt, võib ta ilmale tulles veel mõnda aega pikliku peaga tulnuka moodi välja näha. Beebi pisike nägu on kortsus, keha katab lootevõie (mis teda lootekotis kaitses) ning kehal võib olla üleliigseid karvu (lanugo). Beebi kehal võib leiduda ka huvitavaid sünnimärke, punnikesi ja laike. Ei maksa muretseda. Pea kõik need märgid kaovad mõne aja pärast.
Platsenta väljumine: Pärast lapse sündi „sünnib“ ehk väljub ka platsenta.
Vastsündinu
Mekoonium: See on mustjas, hästi tihe ja tõrva moodi lapse esimene kaka. Esmakordne mähkmete vahetamine on värsketele vanematele niigi omaette kogemus, ärge laske kaka eripärasest välimusest end kõigutada.
Seks pärast lapse sündi: Üldjuhul soovitatakse vahekorraga kuus nädalat oodata. Loe kalendris päevi kui tahad, kuid ära unusta, et naise keha on viimase aasta jooksul pidanud palju läbi elama. Meelita teda kannatlikkuseja mõistmisega!
Rinnapiim: Rinnapiim võib pritsida kuni 4,5 meetri kaugusele. Võid avastada end tulejoonel ja naine selgitab vaid: „Ma ei osanud seda oodata“.
Sa ei ole tähelepanu keskpunktis: Vastsündinud on uskumatult nõudlikud. Üks väike tegelane sõltub absoluutselt igas asjas nüüd su naisest. Mõneks ajaks jäävad tahaplaanile teie kahe omavahelised tegevused. Võid ka ise tunda, et naine ei ole sinu jaoks enam peamine.
Väärtusta uut rolli: Enamik isasid (ja emasid samuti) on meeldivalt üllatunud, kui näevad, kui armastavalt nende partner vastsündinuga tegeleb. Sa mõistad, miks armud beebisse esimesest silmapilgust, kuid võid üllatuda, et armud ka oma partnerisse uuesti, kui näed tema hellust perelisa eest hoolitsemisel.
Unepuudus ja söömise unustamine: Vastsed emmed ja issid jätavad magamise ja söömise, et beebi iga kägina peale kohale tormata. Kuid varem või hiljem annab unepuudus end tunda ning keegi kukub jalapealt. Enneta seda: osta valmistoitu või soojenda külmutatud toitu, magage ja hoolitsege lapse eest kordamööda või kutsuge keegi appi. Hoolitsege iseendi eest. Kui te ei ole partneriga koos telklaagris käinud, siis näete nüüd seda poolt üksteisest, millest teil seni aimugi polnud.
*Couvade – see sündroom iseloomustab tulevasi isasid, kellel esineb rasedusele sarnaseid tervisehäireid (näiteks kõhuvalu ja seedehäired). Loodusrahvastel tähendas couvade meeste jaoks kindlaid rituaale.
Allikas: www.babyzone.com

Write A Comment