Beebi

Kümme meetodit nutva lapse rahustamiseks

Tee lapsele nägusid. Foto: Dreamstime / Emiliano Rodriguez

Isad tavaliselt ei hiilga hellitavate ja lohutavate omaduste poolest. Kuid selgub, et vajadusel ja olude sunnil on nad osavad välja mõtlema igasuguseid mooduseid lapse lohutamiseks.
Alljärgnevalt on toodud Ameerikas elavate isade lemmikmeetodid lapse rahustamiseks. Selle asemel, et vaigistada last lutiga või kesköise autosõiduga, võiks proovida midagi järgnevast loetelust.
1. Tunneta beebi valu
Lapse lemmikplaadi mängimine ei leevenda tema nälga, nagu ei lõpeta mähkmevahetus hambavalus vaevleva põngerja nuttu. Ühesõnaga tuleb leida nutu põhjus, õpetas David Templeton, kahe lapse isa. Jah, see tundub liigagi loogiline. Ometi, kui kisakoor kord pihta hakkab, on selle peatamisel loogika hetkega ununenud.
2. Paku oma väikest sõrme
Kui sa pole kindel, mis on beebi rahutuse põhjuseks, paku talle imemiseks oma väikest sõrme. See pidi kindlasti toimima ja oli isade hulgas ka populaarseim variant (kui jätta kõrvale antud loetelu viimane võimalus). Sealjuures tuleb meeles pidada, et sõrm oleks beebi suus tagurpidi, st küüs allpool, et lapse suulage mitte vigastada.
3. Anna lapsele juua
Kui rinnaga toitmine ei ole võimalik, paku lapsele pudelitoitu või soojendatud rinnapiima, mille su naine enne väljaminekut külmkappi jättis.
4. Kiiguta
Beebid armastavad liikumist – ja mis võiks olla parimad kiigutajad kui mitte isa tugevad käed? Ühe lapse isa Eric Rimm Bostonist jutustas, kuidas nende auto turvahäll osutus mitmes mõttes kasulikuks. “Kui mu tütar nutma hakkas, toetusin ma vastu seina või tooli ning kiigutasin teda hällis edasi tagasi.” Mehe kinnitusel rahustas see meetod last ning oli talle endale trenni eest. “Ma lõpetasin selle tehnika kasutamise, kui märkasin, et mu parema käe biitseps oli vasakust suurem.”
5. Tantsi mööda tuba ringi
Võiks ju soovitada, et viska laps õhku ja püüa kinni, aga ilmselt ei vaataks su naine sellele hea pilguga. Isegi, kui see lapsele meeldib. Selle asemel pakume siis alternatiivi. Võta laps püstiasendis sülle ja pane tema käed oma kaela ümber. Siis hakka sujuvate liigutustega tantsima – aeglaselt edasi-tagasi kiigutades – ja aeg-ajalt keeruta. Tammu jalalt jalale ja ümise mõnd lauluviisi. Ei ole oluline, mida sa ümised, peamine, et see on korduv ning ühtib tantsurütmiga. See tõesti töötab! Kui beebi rahuneb, tasanda järk-järgult häält. Usu, ta rahuneb.
6. Erinevad piinlikkust tekitavad trikid
Kõikvõimalikud oma kehaga tehtavad hääled. Hirmsad moonutatud näoilmed. Spontaansed kõhuliviskumised. Kõige lõpuks mõjub ka krooksumine. Näiteks üks Atlantast pärit kahe lapse isa on muutnud beebi nutu imestunud pilkudeks ja naerukihinaks. Ta paneb endale midagi pähe, laseb sel maha kukkuda ning hüüatab :”Oh ei, jälle kukus maha!” Peale selle oskab ta buldogi nägu teha.
7. Kiiguta ja laula
Paljude puhul võib see tähendada taas piinlike trikkide tegemist. Näiteks laulis üks isa meloodiliselt küll ilusat, aga masendava sisuga laulu, mis ei õpeta lapsele inimsuhete kohta kindlasti midagi positiivset.
Teine isa soovitas midagi Ray Charles`i repertuaarist, sest tema kinnitusel rahustab last nende laulude sujuv rütm, mitte niivõrd laul ise. Siiski tasub beebi muusikamaitset austada. Eric Rimmi ei saatnud edu, kui ta püüdis imiteerida Pavarottit laulmas “Hush Little Baby”.
8. Kasuta kandelina
Pane laps kandelinasse. Sinu keha soojus, rütmilised südamelöögid, uinutavalt mõjuv rinna tõusmine ja langemine hingamisel ning aeglane õõtsuv kõnnak … vähemalt üks teist peaks minutitega magama jääma.
9. Kannata ära
Emad võivad sellesse kui ilmselgelt “mehisesse” lähenemisse suhtuda, kuid mõnikord lapsed lihtsalt nutavad ega taha muud kui et sa neid kuulaks. Kui lapsel kuskilt ei valuta, ta ei ole näljane, väsinud ega märg ning ta ei taha kiigutamist ega süles kandmist, siis lase tal nutta. Vähemalt niikaua kui sa ise kannatad.
10. Ulata laps naisele üle
Aeg-ajalt võid tahta kasutada vanimat võimalikku varuvarianti. Ütle oma naisele, et Sa oled väsinud.
Allikas: www.babycenter.com

Write A Comment