Vaba aeg

Trennitegemise nõuandeid lapsevanemale

Treening toob parema enesetunde. Foto: Dreamstime / Sean Nel

Enamik meist ei suuda trenni tegemiseks aega leida, kuid lapsevanematele, kel leidub enda tegemisteks vaevu aega, näib see pea võimatu. Järgnevalt mõned näpunäiteid, kuidas nd siiski liikuma saada.
Mine õue
Olenemata sellest, kas su lapsed käivad juba koolis või oled sa nendega veel kodus, peaksid proovima võimalikult palju aega õues veeta. Päikeseenergia on kasulik nii sinu vaimsele kui füüsilisele enesetundele. Väga paljud hobid ja ajaviited on seotud õues olemisega ja mis oleks veel parem, kui oma lapsed kaasa võtta? Ülemaailmne statistika laste ülekaalulisuse kohta kõneleb selges keeles, õues mängimine ja ringi jooksmine on oluline.
Kummuta ajanappuse müüt
Selle punkti eesmärgiks on lükata ümber lapsevanemate müüt, et nad ei saa oma vanuse tõttu trenni teha või et neil puudub selleks vajadus. Samas soovivad kõik end hästi tunda ja head välja näha. Pealegi tahavad kõik elada piisavalt kaua, et oma lapsi kasvamas näha. Inimene on täpselt nii vana nagu ta end tunneb ja kõige parem on hakata juba noorena tervislikult sööma ja trenni tegema ning elada nende harjumustega kogu elu.
Pane prioriteedid paika
Lapsevanemana on sinu prioriteediks vaieldamatult su lapsed, kuid oluline on meeles pidada, et üheks peamiseks prioriteediks peaks olema ka trennitegemine. Fakt, et on sul on lapsed ja palju tegemist, ei tähenda, et sa ei võiks endale natukene aega näpistada ja seda trenni tegemiseks kulutada.
Aktiivne eluviis ja hea enesetunne loovad parema tuju ja tekitavad soovi kodust välja minna ning teha asju, mida sa naudid ja armastad. Kodus istudes ja trennitegemist vältides tunned end suure tõenäosusega väsinumana ja näed asju negatiivsemas valguses.
Pöördu professionaali poole
Kui sinu soovi aktiivselt elada pärsib teadmatus, kuidas seda teha või motivatsiooni langus, pole kõik veel kadunud. Üheks heaks võimaluseks on osta omale mõni trenni-DVD või liituda spordiklubiga, mis pakub ka eratreeneri võimalust. Tema suudab sind motiveerida ja tagada seatud eesmärkide täitmise.
Haara kaasa kogu perekond
Aktiivse eluviisi kujundamine ja säilitamine ei pea olema ainult sinu ettevõtmine – sellesse saad kaasata ka oma lapsed nende vanusest olenemata. Eelkooliealiste laste puhul saab aktiivseid harjumusi kujundada ühise matkaga, rattasõidu või niisama rannas jalutamisega. See pole mitte ainult tervislik, vaid loob sinu ja lapse vahel ka tugevama sideme. Lisaks muudab see lapse entusiastlikumaks ning rõõmsamaks, mis omakorda mõjutab pereelu ka laiemas plaanis.
Samas ei piirdu kõik ainult treeningutega, sest kui trenniga ei kaasne tervislikke toitumisharjumusi, pole aktiivsest eluviisist ainuüksi kasu – vähemasti mitte nii palju, kui võiks olla. Toidulaual peaks olema piisavalt värskeid puu- ja juurvilju, samuti täisteratooteid ning loomulikult ka piisaval määral vett ja kiudaineid.
Vesi ja kiudaineid peaksid käima alati käsikäes, sest vesi aitab organismil kiudaineid paremini seedida ja vältida kõhukinnisust. Kiudainete osakaalu suurendamiseks menüüs söö kiudainerikkaid toiduaineid (näiteks täisteraputru, puuvilju) või soovi korral tarvita vastavaid toidulisandeid.
Kuigi mõeldud lapseootel naisele, sobib siiski kõigile, kes tahavad tervislikult toituda:
„Kala sisaldab rasedale palju vajalikku“

Write A Comment