Koolieelik

Videomängudest sõltuvusse sattunud lapsi ohustab depressioon

Videmängudega liialdavaid lapsi ohustab suurema tõenäosusega depressioon, ärevus ja sotsiaalsed häired ning tervist kahjustava tegevuse piiramisel vajavad nad vanemate tuge. Selliselt iseloomustavad Ameerika teadlased sealseid väikeseid videomängude armastajaid, kellest iga kümnes vajab sõltuvusest vabanemisel ja psüühiliste häirete ravil professionaalset abi, vahendab teadus.err.ee
USA-s on videomängudega liialdamine laste hulgas suur probleem. Kui sealsed lastearstid soovitavad lastel videomängudele ja teleka vaatamisele kuluvat aega piirata kahe tunnini, siis paljud lapsed veedavad ekraani külge liimituna päeva jooksul ligi kuus tundi. Kuigi igast lapsest, kes liiga palju aega videomänge mängides veedab, ei saa veel sõltlast, siis 10 protsendil lastest arenevad välja siiski tundemärgid, mis iseloomustavad ka täiskasvanud hasartmängusõltlast.
Uurimistöö USA laste hulgas näitas, et sealseid lapsi ähvardas sõltuvus, kui nad mängisid 20 tundi nädalas ja Singapuris läbiviidud uurimistöö näitas sõltuvuse märke lastel, kes mängisid 31 tundi nädalas.
Teadlaste sõnul võib lastel, kellel on suurem soodumus sõltuvuse tekkimiseks, tekkida teatud mängutundide ületamisel tõsiseid probleeme. Videomängudest sõltuvusse jäädes ei tohiks vanemad ekslikult arvata, et lapsel on lihtsalt selline periood, millest ta peagi välja tuleb. Juba tekkinud sõltuvuse puhul ei suuda lapsed ise sõltuvusest vabaneda ja Singapuri uurimistöö näitas, et 84 protsenti videomängusõltuvuses lastest olid mängude kütkes ka kahe aasta möödudes ja vajasid sõltuvusest pääsemiseks professionaalset abi.
Sõltuvus videomängudest võib kergemini tekkida lastel, kes on teistega suhtlemisel häbelikumad ja tagasihoidlikumad või kellel on väiksem kontroll impulsiivse käitumise üle.

Write A Comment