Areng

Laps kui oma vanema pisikene koopia

Foto: http://kripy.com/

Neli aastat tagasi, kui ameerika ehtekunstniku Andrea Frosti tütar veel imik oli, kujunes lapsele riiete soetamine vastsele emale suureks väljakutseks.
„Minu lapse jaoks lihtsalt polnud midagi, mis kannataks selga panna,“ sõnab Frost, kes jälestab pastelseid toone, karusid ning Disney või mõne teise suure kontserniga seotud tegelaskujusid.
Lastel ei olnud olemas bändi piltidega või poliitiliste sõnumitega T-särke, seega otsustas naine neid ise valmistama hakata. Nüüdseks pakub tema firma BabyWit kaupa inimestele, kes soovivad oma lastele midagi ekstreemset, moodsat ja naljakat. Ühesõnaga pakub ta vanematele võimalust riietada oma laps rõivastesse, mida nad ka ise kannaksid.
Tundub, et inimesed järgivad üha enam Frosti eeskuju ja turustavad täiskasvanute maitset laste suurustes. Lastesaadete tegelased on asendunud rokkbändidega, laste pastelsetes toonides mööbel on asendunud värvilise ja kaasaegsega. Unelauluversioone on tehtud näiteks ansamblite Coldplay, Nirvana, Pink Floydi jt lugudest.
Seda fenomeni jälginud Robert Lanhami kinnitusel on tegemist loomuliku arenguga. Tema sõnul tõuseb X-põlvkonna vananedes esile vältimatu küsimus: „Kas ma saan ka lapsevanemana moodsaks jääda?“ Palju jõuavad järelduseni, et täiuseni endist eluviisi säilitada ei saa, kuid mingil määral saab sellest oma laste kaudu kinni hoida.
Lapsed kui aksessuaar?
Mõelgem näiteks Angelina Jolie ja tema tütre Zahara ühesugustele käekottidele. Frost leiab, et mõned loodavad end just lapse kaudu lahedaks muuta. Kas tõesti on laps uus kuum aksessuaar, mis asendab suurt käekotti või Chihuahuat?
Nii Frost kui lehekülje offsprung.com looja Neal Pollack usuvad, et nii see ei ole. „Miks tahta omale aksessuaari, kes viskab end restorani põrandale selili? See ka mõni aksessuaar,“ märgib Pollack.
Pollacki sõnul tuleks laste moodsaid riideid ning täiskasvanu-sõbralikke noorteüritusi ja muusikat vaadelda kui värsket tuuleiili. Pollacki meelest on tegemist justkui vastureaktsiooniga arvamusele, et kui sa kord lapse saad, pead sa tegelema ainult lasteasjadega. See on lihtsalt lapsevanemaks olemise uus vorm.
Arengupsühholoog Jeanne Brooks-Gunni sõnul on tegemist ennustatava muutusega. „Kui oleks minu teha, kannaksid lapsed ikka veel smokinguid, kuid iga generatsioon teeb midagi teistmoodi,“ tõdeb ta.
Brooks-Gunn märgib, et enda nooruspõlve pilte vaadates on näha, kuidas ka siis lapsed tihti täiskasvanulikult riidesse pandi. Et popkultuur on tänapäeval ekstreemsem, näevad ka lapsed selle võrra radikaalsemad välja.
Kuidas aga suhtuda lapse kasutamisesse oma muusika või poliitiliste vaadete propageerimiseks? Brooks-Gunni sõnul ei lähe see temale korda, kuni ei propageerita või ülistata joomist ega kasutata vulgaarset keelt.
Ei tohiks identiteeti kaotada
„Ma arvan, et meie lapsed väärivad kasvamist oma lapsevanemate reaalses ja lapsesõbralikus maailmas,“ sõnab Ariel Gore, kes oma uues raamatus kirjutab ka sellest, kas niburõngast kandvad emad saavad imetada.
Tema sõnul ei tohiks rokkar, ungari rahvatantsu entusiast või esimese põlvkonna immigrant oma identiteeti kaotada ja lapse sündides ameerika keskklassi sulanduda. Ka Brooks-Gunni arvates ei peaks seda tegema. Tema sõnul pole vahet, kas laps kuulab vanematega koos Bachi või alternatiivmuusikat – seni, kuni sellest räägitakse ja lapse arvamust küsitakse, on kõik hästi.
Ka hirmul, et laps õpib nii tahtma vaid kõige moodsamaid asju, pole Brooks-Gunni meelest alust – lapsel pole vahet, kas tema särgil ilutseb mõni bänd või lilla multifilmitegelase nägu.
„Ma ei muretse riietuse või soengute pärast, vaid vanemate pärast, kes ei pühenda lapsi oma ellu, kes ei räägi nendega oma vaadetest, ei võta neid endaga kaasa. Lapsevanem võib olla halb mitmel moel, aga see ei ole üks neist,“ on Brooks-Gunn veendunud.
Psühholoog Edward Christopherseni sõnul on asi eelkõige tasakaalus ja perspektiivis. Moekad üritused, muusika ja riided võivad olla toredad ja huvitavad, kuid üldiselt peaks laskma lapsel endal kujuneda. Need ei tohiks saada lapse elu keskpunktiks – selleks peaksid olema uneaeg või teised olulised rituaalid.
Autor: Victoria Clayton, MSNBC
Toimetas: Tiina Luht

Write A Comment